Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2017 r.
13:28

10 restauracji na Carnaval Sztukmistrzów. Gdzie warto zjeść?

Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów
Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów

Do Lublina przyjechało kilkuset artystów cyrku, kuglarzy i grajków z całego świata. Rozpoczął się Carnaval Sztukmistrzów, który ściąga tysiące turystów z Polski i Europy. Jedni i drudzy chcą dobrze zjeść i poznać regionalną kuchnię. Oto 10 restauracji, które polecamy na festiwal.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, restauracje prezentujemy w porządku alfabetycznym, w każdej polecamy najbardziej charakterystyczne danie, które może zainteresować zagranicznych turystów.

Ąka: Mielone z dzieciństwa

Restauracja ze smakami dzieciństwa. Największe „branie” mają: cielęcina, klopsiki i kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym podawana z kaszą pęczak i bukietem surówek potrafi rozczulić. Babcine ruskie pierogi faszerowane regionalnym twarogiem z Wąwolnicy podawane z duszoną cebulką i śmietaną są bardzo udane.

A tradycyjnego schabowego marynowanego w mleku i cebuli, podawanego z ziemniakami i zasmażaną włoską kapustą powinien zaliczyć każdy zagraniczny turysta.

Królem potraw jest mielony. Prawdziwy mielony z łopatki, świeży, pachnący, o chrupiącej skórce.

BellEtage: Bouillabaisse

Ryby, oliwa i dobre wino na wakacjach smakują jak nigdy. W dziedzinie ryb pierwsze skrzypce gra Artur Góra, szef kuchni restauracji BellEtage, mieszczącej się w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Obowiązkowo należy zamówić zupę Bouillabaisse. Legendarna zupa rybna gotuje się na różnych gatunkach ryb, langustach, krabach i innych owocach morza. Do tego czosnek, pomidory, oliwa, pieprz i szafran. Artur Góra przyrządza także świetnego sandacza z grilla oraz delikatnego łososia na parze z koperkiem. Świeżo, lekko, dietetycznie.

Browar Restauracja Grodzka 15: Żeberka

To królestwo hiszpańskiego szefa kuchni. Miguel Angel Gonzalez Bravo zakochał się w lubelskiej, regionalnej kuchni i gotuje popisowy forszmak. W piecu piecze cebularze z czterema rodzajami cebuli oraz świetną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego.

Ale my polecamy rewelacyjne żeberka B-BBQ z frytkami i sałatką z surowych warzyw podawaną w liściach czerwonej kapusty. To najlepsze żeberka w mieście, soczyste, pachnące, w sosie sporządzanym przez Miquela.

Miguel Angel Gonzalez Bravo

Hades Szeroka: festiwal tatarów

Od kilku lat w restauracji Hades Szeroka trwa nieustający festiwal tatarów. To chyba najsłynniejsze danie restauracji. Jest tatar polski, tatar po rosyjsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, ogórek kiszony, chrzan), po ukraińsku (żółtko, cebula, nasiona kopru, pomidor kiszony, czosnek niedźwiedzi, papryka), po myśliwsku (z rydzami, borowikami i kurkami, żółtko, cebula).
Ostatnio restauracja wprowadziła dwa tatary wegetariańskie (z pieczonego buraka i z pomidora) i tatara po belgijsku z chrupiącymi frytkami.

Mandragora: wątróbka

Najbardziej intryguje menu szabasowe. Zjecie tu gefilte fisz, żydowski rosół na gęsinie z kreplach i słynny czulent z gęsiną na pęczaku.

Warto też polecić wątróbkę na dwa sposoby. Przepyszną z sosem cebulowym i kartoflami oraz obowiązkowe danie: wątróbkę smażoną z pieczarkami na winie i miodzie.

Ogród. Restauracja Naturalna: golonka

Restauracja mieści się w Hotelu Victoria, szef kuchni Adrian Kubacki z przekonaniem pielęgnuje najlepsze powojenne tradycje kuchni PRL-u. Zjecie tu ciekawe przekąski (na przykład głowizna ze świnki puławskiej) bardzo dobre regionalne zupy (żur borowikowy, zupa z porów), „olbrzymi kotlet schabowy” i pierogi ruskie z okrasą.

My polecamy pieczoną golonkę, podaną na młodej kapuście duszonej z pomidorami, świeżym koprem, czosnkiem i młodymi ziemniakami.

Old Pub: steki

Dorota Otachel, właścicielka i szefowa kuchni gotuje w Old Pubie świetny rosół, robi ukraińskie pielmieni, podaje skwierczące rydze z patelni.

Dziś Old Pub jest też bardzo dobrym miejscem dla miłośników steków, którzy zjedzą tu Rib Eye Stek, Peper Stek, T-Bone Stek.

Perłowa Pijalnia Piwa: kiełbaski z musztardą

Restauracja ma nominację Slow Food Polska i znakomitą regionalną kartę, która pozwala odbyć kulinarną podróż po Lubelszczyźnie. Króluje deska mięs. To schab wędzony, kiełbasa palcówka, cukinia marynowana, słonina solona, pasztet wieprzowy, musztarda, majonez, chleb na zakwasie. Wszystko własnej produkcji. Polecamy też regionalne Hot Dogi: kiełbaska z wieprzowiny rasy puławskiej, musztarda Chmielowa, domowy ketchup. Na drugie kiełbaski: Wieprzowina rasy puławskiej, puree ziemniaczane, kapusta z grochem, olej z pieczonych warzyw, musztarda.

Trzy Romanse: pierogi

Restauracja Trzy Romanse mieści się w Hotelu Wieniawski. Stery kuchni trzyma Piotr Skwarek, jeden z najzdolniejszych kucharzy po prawej stronie Wisły. Wybitne przekąski (na przykład grasica), bardzo esencjonalne zupy (biało zielony chłodnik z ogórka, burak, jajko, ogórkowa granita, rzodkiewka, zioła, ziemniaki z masłem) oraz wybitne drugie dania (co za kaczka: pierś z kaczki, udko z kaczki, szpinak, kapusta włoska, młoda marchew, vinaigrette z malin).
My polecamy turystom zagranicznym mistrzowskie pierogi. Pierogi nadziewane kaczką, masło pomarańczowe z szałwią albo „pierogi ruskie, skwarki, śmietana”.

16 stołów: zupa z jagnięciną

W autorskiej restauracji Piotra Kwiatosza królują świeże, sezonowe i lokalne produkty. Szef odwołuje się do regionalnych receptur, jego oczkiem w głowie są gęsi, jagnięcina i ryby z regionu.

Zjecie tu świetne sałaty ( na przykład z marynowaną gęsią, wędzonym twarogiem, kalarepką, cukinią oraz sosem z borówką), zupy (szczególnie polecamy zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowaną z uszkami nadziewanymi pomidorami i pieczoną papryką oraz pesto szczypiorkowym) i ciekawie skomponowane drugie dania. Polecamy pstrąga z patelni z ziemniaczanym kotletem, kapustą na maśle z jałowcem, marynowanym koprem włoskim oraz sosem z pieczonej papryki.

Carnaval Sztukmistrzów 2017: Dzień pierwszy

Carnaval Sztukmistrzów

Pozostałe informacje

Częściowo wyburzona stołówka
Lublin

Zagadka remontu wojskowej stołówki na Majdanku

To jest niegospodarność. Najpierw wyremontowali cześć budynku, potem wstawili nowe okna, a na koniec wzięli za wyburzanie – tak czytelnik opisał nam sytuację, jaką zaobserwował na terenie kompleksu wojskowego przy ul. Męczenników Majdanka w Lublinie. Chodzi o remont wojskowej stołówki.

Motor w dwóch kolejkach w 2025 roku dopisał do swojego konta jeden punkt

Jagiellonia Białystok - Motor Lublin (relacja na żywo)

Zapraszamy na relację na żywo z meczu Jagiellonia BIałystok - Motor Lublin. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30.

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium